Byteshandel

Vad behövs för att öppna en ny restaurang när krisen förlamat ekonomin?

Mod och fräscha idéer kan räcka.

I Florens har en restaurang där det går att betala med byteshandel fått hela Italien att tala om sig.

Succé. Något annat kan man inte kalla den första månaden för restaurangen ”L’è Maijala” i Florens. Nästan alltid fullt, trots att allt färre går ut och äter i det krisdrabbade Italien.

Många har inte råd, andra är rädda för att spendera mer än det alldeles nödvändiga. Därav namnet ”L’è Maiala”, som i Florens är ett ironiskt uttryck som ungefär betyder ”Värre än så här kan det knappast bli” (fast ”maiala” betyder ordagrant ”sugga”).

– Vi hade inte väntat oss denna succé. På kvällarna är det fullbokat jämt, under lunchen är det mer varierande men aldrig tomt, berättar delägaren Donella Faggioli som sköter den dagliga ruljangsen.

Innan de öppnade skickade de ut ett vanligt pressmeddelande till de stora nyhetsbyråerna och det visade sig vara genial marketing. De fick nämligen ett enormt gensvar från media, med teve och tidningar från hela världen som besöker restaurangen.

Att idka byteshandel på restaurangen har därför visat sig vara ett vettigt sätt att ge människor möjlighet att äta ute oftare, men mest ett utmärkt sätt att bli kända snabbt. Av de max 40 gästerna i restaurangen är det bara ett par som vill byta till sig middagen, men trots det är det byteshandeln som drar. De flesta i trakterna kring Florens känner redan till L’è Maiala, även om de kanske inte vet något om andra restauranger.

– Gästerna tar med sig grönsaker eller frukt, kanske några flaskor vin, konserver. För det mesta sådant de gör själva, för det kommer även producenter som vill att vi ska smaka på deras varor för att eventuellt starta ett samarbete, säger Donella Fragila.

En del av gästerna har även bytt tavlor, mest med grisar på, mot middagar. Hittills har ägarna kunnat använda det de bytt till sig för att inreda restaurangen, men när de inte har mer plats blir det bara matvaror som gäller, även om det är svårt för dem att använda dessa råvaror i restaurangen på grund av lagar och förordningar.

Nyfikenheten på byteshandeln har inte bara fyllt upp restaurangen i stort sett varje dag. Den har även gett delägaren Duccio Cantini, som ansvarar för råvarorna, möjlighet att lära känna lokala odlare. För det andra konceptet som restaurangen har är att det ska användas närproducerade råvaror så långt det är möjligt.

– Vi bjuder på traditionell, florentinsk mat och jag vill ha florentinska varor, konstaterar Duccio Cantini.

Än så länge köper han större delen av råvarorna på den lokala frukt- och grönsaksmarknaden och hos köttgrossister, men målet är att få så mycket direktkontakt med odlare och köttproducenter som möjligt.

– Kvaliteten blir en annan, och det ger oss också möjlighet att hitta produkter, till exempel vin, som ingen annan restaurang har. Det behöver inte vara ekologiskt odlat, bara det är gjort med kärlek, skrattar han.

Byteshandel och närproducerat är alltså nyckelorden för succén.

– Våra kunder är i alla åldrar, från unga till gamla, och de uppskattar att vi tagit upp idén med byteshandeln, även om de betalar på normalt sätt, säger Donella Faggioli.

Och byteshandeln har även en liten, social funktion.

– Vi har några kunder som är riktigt fattiga, som till exempel pensionären som säljer tidningar på gatan. Han byter en tidning mot en tallrik pasta. För oss gör det ingen skillnad rent ekonomiskt, men för honom innebär det att han känner att han betalt oss på något sätt och inte behövt tigga. Det känns helt rätt att kunna göra detta, konstaterar Duccio Cantini.

Kristina Wallin

L’è Maiala finns strax utanför Florens historiska centrum, på Via Agnolo Poliziano, på hörnet vid Viale Lavagnini. Tio minuter till fots från centralstationen. En trerättersmiddag utan vin kostar cirka 20 euro. En tallrik pasta till lunchen 8 euro. På kvällen är bordsbeställning nödvändig, tel. +393451093498.

%d bloggare gillar detta: