Köpa hus i Italien

Drömmer du om att följa flyttfåglarna och övervintra i Italien? Eller kanske att göra en bra investering?

Då är det rätt att slå till nu för priserna har fortfarande inte kommit upp i de nivåer de var i innan den ekonomiska krisen.

Ann Johansson och Benny Stenberg från Göteborg ångrar inte att de köpt en lägenhet i södra Italien, snarare tvärtom.

Italien var länge lite för dyrt för investerarna, lite för krångligt för många och lite skrämmande för alla dem som någon gång blivit lurade under någon turistresa. Men i dag när den långa, ekonomiska krisen gjort att priserna gått ner, de senaste regeringarna jobbar på att förenkla för medborgarna och det finns enkla sätt att slippa tråkiga överraskningar vid husköp, har Italien blivit hett för utländska bostadsköpare igen.

Att klimatet oftast är bättre än i Sverige lockar naturligtvis också. Ann Johansson och Benny Stenberg sitter i ett regnigt och kallt sommar-Göteborg och längtar efter värmen i deras bostad i södra Italien.

– Visst kan det bli lite väl varmt på somrarna, men det är härligt att komma ner, säger Ann.

För dem har bostadsköpet blivit en helt igenom en positiv upplevelse. Allt rullade på som smort från början till slut.

– Vi fastnade för Pizzo Calabro på Köpa Hus-mässan i Göteborg. Efter några veckor åkte vi ner och tittade på några olika objekt, berättar Ann.

– Vi bestämde oss för den här lägenheten redan medan vi var nere, konstaterar Benny.

De hade rest en hel del i Italien innan de började fundera på att köpa och hade gjort upp en lista på vad som var viktigt. De ville ha ett levande samhälle året runt, inte för mycket turister, ett boende med minst ett gästrum för de pengar de tänkte investera och ett objekt som inte behövde renoveras.

– Vi hade ingen lust att ägna all ledig tid åt att jobba på bostaden, förklarar Benny.

– Plus att det blir svårt när bostaden ligger så långt bort, lägger Ann till.

De köpte en nyproducerad lägenhet på 60 kvadratmeter (plus 70 kvadratmeter terrass), genom en svenska som arbetade på en mäklarfirma i Pizzo Calabro. Det totala priset blev 169000 euro, inklusive skatter och provisioner. Sedan tar samma byrå som förmedlade köpet hand om ruljangsen när Ann och Benny inte är där. Totalt betalar de 1400 euro om året, och då ingår även alla gemensamma kostnader som finns för lägenheterna, som skötseln av poolen.

– Allt fungerade oerhört smidigt och vi fick hjälp genom alla moment. Det var härligt att vara ute på sta’n dagen efter vi öppnat konto på banken, för personalen hälsade glatt på oss när de satt och åt på sin lunchrast. Kändes inte speciellt svenskt, konstaterar Ann.

Att ha någon som tar hand om allt när de inte är på plats känns viktigt för dem.

– Det är en trygghet att slippa tänka på det praktiska när vi är i Sverige, förklarar Benny.

De har inrett hela lägenheten själv, och har lagt ner cirka 70000 svenska kronor på kök och deras eget sovrum. Sedan har de låtit bygga en pergola på terrassen, vilket har kostat dem runt 25000 kronor.

– Vi insåg snabbt att det skulle vara alldeles för varmt utan. Vi lämnade stearinljus där ute en av de första dagarna, men de smälte av värmen, berättar Ann och skrattar.

Det enda negativa i deras husköp har nog varit att upptäcka att några av de andra ägarna, även svenskar, inte betalar sina avgifter till de gemensamma utgifterna. Något som knappast lönar sig, eftersom man förr eller senare måste betala om man inte vill riskera att bli av med sin lägenhet på exekutiv auktion.

Ann och Bennys positiva erfarenhet är inte ett undantag i dagens Italien. Om man ser till att hitta auktoriserade mäklare så har man inget att frukta, enligt mäklarsamfundet FIAIP:s vice ordförande Raffaele Dedemo.

– Alla auktoriserade mäklare måste ha sitt diplom och dokumentet som visar att de är inskrivna i den lokala handelskammaren tillgängligt. Det bör man fråga efter. De mäklare som är inskrivna i vårt samfund ger lite extra garantier och de har en dekal uppsatt utanför kontoret, men det går att be att få se dokument på att de är inskrivna också, förklarar han.

Att detta är rätt tillfälle för att investera håller han helt med om.

– Priserna är stabila och kommer att gå upp.

Raffaele Dedemos råd är att tänka sig noga för innan köpet vad det är man verkligen vill med sin bostad, och gärna hyra på stället innan man slår till.

– Kontrollera servicen runt boendet. Var finns det mataffär till exempel? Hur långt är det till stranden eller skidåkningen?

Enligt honom är det väldigt sällsynt att någon blir lurad av en auktoriserad mäklare, men även om det händer kan man vara lugn.

– Vi har obligatoriska försäkringar som täcker våra eventuella misstag. Mitt råd är att välja en mäklare som är med i ett samfund, eftersom det ger extra garantier.

I Italien är det obligatoriskt att vända sig till en notarie för att utföra köpet. Även notarierna har försäkringar, och dessutom har deras egen organisation egna fonder som tar vid där försäkringarna inte räcker till.

– Vi är nu nere i 3 promille med bedrägerier inom notarieverksamheten, och skulle man råka hamna bland de få som detta händer är det alltså garanterat att man inte förlorar några pengar alls, konstaterar Giampaolo Marcoz som är styrelsemedlem i notariernas samfund.

Notarien kan hjälpa dem som eventuellt vill ha ett lån från en italiensk bank.

– Med några hundra euro kan man öppna ett företag och genom det kan man ansöka om lån. Räntan ligger i dag på mellan 1,5 och 3 procent och det går att få mellan 50 och 80 procent av bostadens värde, förklarar han.

Ann och Benny har några år kvar till pensionen. Men då lär det bli lite mer än de fyra, fem veckor de kan tillbringa i Pizzo Calabro nu.

– Tanken är att vi så småningom ska försöka jobba lite där nerifrån också innan pensionen, eftersom vi kan sköta en del av våra jobb via dator, konstaterar Benny.

– Ja, för vi trivs verkligen i staden. Det känns som ett andra hem, konstaterar Ann.

%d bloggare gillar detta: