Köpa hus i Italien

Sugen på att köpa hus i Italien?
Det kan bli en bra affär.
Men det gäller att känna till fallgroparna och veta att köpet kostar en massa utöver själva köpeskillingen.
Paret Swenson tillhör dem som klarat hinderlöpningen och fått ett härligt hus i Toskana att njuta av.

Nytt eller renoveringsobjekt? Svensk eller italiensk mäklare? Lån i Sverige eller i Italien? Var finns de bästa affärerna?

Det är mycket att tänka på när man ger sig in på den italienska bostadsmarknaden. Någon som man litar på som kan hjälpa till är ett måste, vare sig det handlar om kompisar som redan har hus här nere eller en mäklare som känner väl till Italien.

Det första steget i husköpet är förstås att bestämma var i Italien man helst vill bo. Om du vill ha varmt året om så är det södra Italien som gäller, om du vill ha nära till de stora skidorterna ska du så klart leta i norra Italien och sedan har vi klassiska Toskana och Umbrien, som har mycket att erbjuda men ofta tråkigt vinterklimat med mycket regn.

Södra Italien har till exempel många pärlor som kostar en fjärdedel jämfört med norra Italien. Det finns till och med små hus för bara några hundra tusen. Priserna går ner just nu i de stora städerna i södra Italien, bra läge för en investering alltså.

Toskana är populärast, men också bland det dyraste på marknaden. Fördelen med de populära områdena är att det är lättare att hitta en svensk mäklare som hjälper till. Plus att det är lätt att hyra ut om man vill, något som kan ge en hel del pengar i slutet av året.

I Toskana bor Katarina och Jan-Yngve Swenson. De hittade sitt drömhem efter flera års sökande, och nu bor de mitt i vindistriktet Chiantis böjande kullar.

– Vi köpte genom svensk mäklare och direkt från byggfirman. Det har gått bra, även om vi tyckt att en del saker varit onödigt krångliga, berättar Katarina.

En av höjdpunkterna var själva kontraktsskrivningen.

– Det är så annorlunda från i Sverige, och vi blev nästan fulla i skratt när notarien noggrant läste upp hela kontraktet, säger Jan-Yngve och ler.

Den svenska mäklaren hade förberett dem på att det kostar att köpa hus och lägenhet i Italien. Trots det hoppade de till lite när de skulle betala notarien plus skatter.

– Det blev väldigt mycket pengar, och då betalade vi ändå lägre skatt på köpet eftersom vi mantalsskrivit oss i bostaden. Det blev en bra bit över 100.000 kronor, förklarar han.

Berit Tidblad är en svensk mäklare som jobbar mycket med Italien. Hon är noga med att vara tydlig med vad som kostar extra.

– Det är inte bara själva köpet som kostar. Anslutningsavgifterna till vatten, el och gas kommer till, och här nere måste man dessutom köpa köket som i princip aldrig ingår i priset, konstaterar hon.

Vad är bäst, köpa en ny men dyrare fastighet eller köpa något äldre? Ett gott råd är att inte köpa renoveringsobjekt om man inte har någon som kan hålla koll nästan dagligen, eller inte själv kan flytta ner medan arbetena pågår. Annars kommer det garanterat att bli fel, och priset blir betydligt dyrare än det var tänkt.

Renovera kostar dessutom en hel del pengar, inte bara på grund av hantverkarna. Ni måste ha en gymnasieingenjör, en ”geometra”, som gör ett projekt och presenterar till kommunen. Det kan kosta upp till 40.000 kronor bara det, om det behövs strukturella förändringar på fastigheten (typ byta takbjälkar). Tänk dessutom på att kontrollera om fastigheten ligger i ett kulturskyddat område, för då är möjligheten till förändringar små.

Köpa nytt är dyrare, både för att priset per kvadratmeter blir högre och för att skatterna ökar. Fast då slipper ni alltså problem efteråt, speciellt som det är obligatoriskt för byggfirmorna att ha försäkringar som täcker eventuella fel som kan uppkomma.

Ett problem med både renoveringar och nybyggen är att det alltid tar betydligt längre än ni tror och har blivit lovade. Paret Swenson skrattar numera åt alla försäkringar om att det ska vara klart ”om några veckor”.

– Vi har lärt oss att ha tålamod, säger Katarina och ler.

Området där de bor är fortfarande i mångt och mycket en byggarbetsplats. Men även på de ställen där själva bygget är avklarat, tar det tid innan allt annat är fixat för de nyinflyttade.

– Vi har inte ens fått en riktig adress än, med ett gatunummer. Och telefonlinjen fungerar inte än, konstaterar Jan-Yngve.

– Det råd vi känner att vi vill ge till andra svenska köpare är att vara försiktig med vem de köper ifrån. Trots att vi haft allt skrivet mellan oss och byggfirman har det uppstått många problem ändå.

Deras fastighet är en del av en större byggnad, något som är det absolut vanligaste i Italien. Helt fristående hus är svårt att hitta, och oftast oerhört dyra. Bostadsrättsföreningar existerar inte i Italien, utan var och en äger sin egen del.

Det innebär att man måste betala ur egen ficka när fasaden ska göras om eller taket läcker. Något att ta med i beräkningen inför framtiden alltså. Oftast betalar man för skötsel av de gemensamma områdena, och underhåll av en eventuell hiss till exempel, genom en månadsavgift.

Om ni behöver lån för ert husköp kan situationen kompliceras lite. Italienska banker är fortfarande mitt inne i sin moderniseringsprocess, och det är inte alltid helt lätt att få dem att finansiera utländska ägare. I det här fallet är det bra om ni har en svensk eller italiensk mäklare som hjälper er.

– Svenska banker ger inte lån för husköp i Italien, om man inte har en belåningsbar fastighet i Sverige. Lånen är dyrare i Italien, eftersom de har kortare amorteringstid, konstaterar Berit Tidblad.

En mäklare är att rekommendera, om ni inte har möjlighet att få hjälp av någon som är väl insatt i det italienska samhället och husköp. En italiensk mäklare går utmärkt och ger er större valmöjligheter, men se till att vända er till de stora mäklarna som har kontor över hela Italien. Tecnocasa har till exempel kontor i nästan varje kommun.

Är ni klara för äventyret? Visst är det mycket att tänka på, men när ni sitter i ert alldeles egna krypin i Italien känns det säkerligen värt besväret.

Katarina och Jan-Yngve ångrar sig inte, tvärtom. De tycker Gaiole är en underbar plats att bo på och njuter av den enorma vänlighet de möter.

– Alla vet vilka vi är och hjälper oss gärna. Vi känner oss verkligen välkomna, säger Katarina och Jan-Yngve nickar instämmande.