Mediakoncentration

Mediakoncentrationen kan bli ännu större i Italien.

Från och med 1 april försvinner regeln som förbjuder innehavare av flera tevekanaler att även äga dagstidningar.

 

Vill Silvio Berlusconi genom sitt mediebolag Mediaset köpa en av Italiens viktigaste dagstidningar Corriere della Sera? Det tror i alla fall många inom branschen, med Corrieres före detta styrelseordförande Cesare Romiti i spetsen.

Om det nu är så kan drömmen snart bli verklighet. Det italienska parlamentet har precis röstat igenom en ny lag, som bland annat tar bort den nuvarande regeln som reglerar koncentrationen på den italienska mediemarknaden.

I dag är det förbjudet för en utgivare som har fler än en tevekanal att äga även dagstidningar. Ingen får gå över en total maximal omsättning på 20 procent av den totala mediemarknaden, och då räknas all typ av reklam in (även sponsring). Lagen säger även att gränser för teveinnehav är tre rikstäckande kanaler.

Från och med 1 april kommer det alltså att bli möjligt att äga både flera tevekanaler och dagstidningar. Talesmän för regeringen hävdar att det enbart handlar om ett tekniskt beslut, och att datumet kommer att flyttas fram.

Det tror inte branschfolket i Italien på. De flesta är överens om att Mediaset kommer att utnyttja lättnaderna för att köpa just Corriere della Sera.

– Om Mediaset gör detta, innebär det ännu ett stort steg mot ett förstörande av vår ekonomi och vår livsstil. Jag tror inte på styrelseordföranden Confalonieri när han hävdar att bolaget inte är intresserad av dagstidningar, han döljer något, konstaterade Cesare Romiti i en intervju under måndagen.

Minnet av hur Silvio Berlusconi krävde redaktionens stöd på sin dåvarande dagstidning ”Il Giornale” när han bestämde sig för att bli politiker, är ännu levande. Tidningen har under åren förlorat mycket av sitt förtroendekapital bland italienarna, medan Corriere della Sera allmänt anses vara det mest seriösa dagstidningen i landet.

Att ha den i sin hand lockar säkert den hårt pressade premiärministern. Och det är, enligt den nya lagen, han själv som bestämmer om förbudet ska förlängas även efter 31 mars.

Kristina Wallin

%d bloggare gillar detta: