Dödshjälp

Dödshjälp är ju en kontroversiell fråga på de flesta håll. I Italien ännu mer än i andra länder, eftersom påven jämför det med mord. Det italienska samhället och den katolska kyrkan har oerhört starka band, och de flesta påverkas mer eller mindre medvetet av det påven säger.

Därför blev alla oerhört överraskade när en undersökning, gjord av det katolska universitetet i Milano, visade att en läkare av tjugo någon gång utfört aktiv dödshjälp. Och hela 80 procent har minst en gång under sin karriär stängt av respiratorn för patienter som de ansåg vara hopplösa fall.

Undersökningen har satt fart på debatten, om än lite i skymundan. Det är nästan som om alla inblandade, inte bara läkarna, nästan skäms för att tala om detta. 80 procent är ju inga små siffror, det innebär att nästan alla läkare någon gång gått igenom detta.

Läkarfacken har hittills bara mumlat lite om tomrummet som finns på lagfronten och som ställer läkarna alldeles ensamma inför besluten. Katolska kyrkan verkar så chockad över sin “egen” undersökning att de inte riktigt vet vad de ska säga.

Det stora problemet är just att läkarna tvingas bära på denna hemlighet, utan att kunna tala med någon om det, vare sig innan eller efter beslutet. Inte ens bland kollegor talar man om detta, därav den stora överraskningen inför siffrorna.

Ämnet är helt tabu.

Därför talas det hellre om de nya “uppvakningshus” som flera sjukvårdsdistrikt beslutat sig att satsa på. I de här husen ska de “hopplösa” komafallen få möjlighet att komma tillbaka till livet igen. Uppvakningshusen ska ha hemtrevliga rum, som familjerna kan inreda som de vill och med plats för en person utöver patienten.

Det är föräldrarna till en kille som vaknade upp ur en “hopplös” koma, som satt igång det hela. De fick snabbt med sig anhöriga till några av de 5000 komapatienter som finns runtom i Italien.

De som aldrig skulle kunna tänka sig att dra ur sladden står alltså i kontrast mot en dold verklighet, större än man någonsin trott. Ingen vet riktigt hur man ska ta itu med det hela. De flesta italienare är fortfarande emot dödshjälp, men undersökningar visar att många skulle kunna tänka sig att hjälpa en närstående att dö om han eller hon är obotligt sjuk och själv vill det.

%d bloggare gillar detta: