Dö på sitt arbete

Det gäller att välja var man ska dö om man råkar ut för en arbetsplatsolycka, åtminstone i Italien. Den som dör under arbetstid och är soldat kan räkna med landssorg, statsbegravning med landets president närvarande, ekonomiskt säkrad framtid för hela familjen och ofta statyer i hembyn.

Den som helt anonymt ramlar ner från byggställningen glöms omedelbart bort. Vi kallar inte denna armé av fallna på jobbet för hjältar, trots att de dör medan de kämpar för sin överlevnad.

De blir bara ännu en av de fyra personer som i genomsnitt dör på sina jobb varje arbetsdag i Italien. Familjen får betala begravningen själv, och ekonomiskt har de oftast svårt att överleva efteråt.

Inga barn står bredvid italienska flaggan i en tyst minut för dessa offer, något som alla italienska skolbarn gjorde när sex italienska soldater nyligen dog i Afghanistan. Inga fotografer tar bilder på tvåårige sonen med pappas hjälm på huvudet, medan soldatens son med pappas militärbasker hamnade på alla förstasidor.

En människa som dör på sitt jobb är alltid lika tragiskt att se, oavsett yrke. Men en soldat i Afghanistan vet att döden kan finnas runt hörnet, och får i Italien rejält betalt för det, till skillnad från den vanlige arbetaren som inte ens funderar på att varje dag kan vara den sista.

 

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: