Du har kanske precis kommit hem från semestern och sitter och suckar över det långa arbetsåret du har framför dig. I Medelhavsländerna är i stället större delen av de anställda mitt i sin efterlängtade ledighet.
I Italien innebär semestern bilköer, massor av mat och kilovis med glass, antingen vid soliga stränder eller i höga berg. De flesta semestrar inom landets gränser, för italienarna ser inte någon större mening med att söka semesterparadis någon annanstans, utom möjligen i undantagsfall i grannländerna Frankrike och Kroatien.
Fast resandet gäller så klart inte alla, speciellt inte denna augusti, när krisen nått sin höjdpunkt här nere. Sällan har de arbetslösa varit så många, och fler än vanligt är tvungna att stanna hemma under semesterveckorna.
I Italien är detta något relativt nytt. Från den ekonomiska boomens början i slutet av 1950-talet fram till det nya årtusendet, var städerna alldeles tomma från 1 till 31 augusti. Även de med jättelite pengar åkte någonstans, kanske till någon billig camping långt från havet, eller till släktingar i andra delar av Italien.
Förändringen har vi märkt inte bara genom att städerna är befolkade i augusti, men även genom våra vänners vanor. De som åkte till havet en hel månad för tio år sedan, nöjer sig nu med två veckor. Och de som åkte ett par veckor kör numera med dagsutflykter.
Det började när vi fick euron. Plötsligt blev allt mycket dyrare än förut. Folk som känt sig lite halvrika på sina löner, fick plötsligt börja fundera över hur de spenderade sina pengar. De som levde på gränsen redan innan, fick börja dra ner på det mesta för att få ekonomin att gå ihop.
Och även om semesterresan alltså är i det närmaste helig i Italien, så var det faktiskt där de flesta började spara. I dag är det inte längre skamligt att säga att man inte har råd att åka på semester. Att ha ont om pengar har blivit normalt.
De som fortfarande försöker komma iväg är barnfamiljerna. Italienarna är övertygade om att joden i havsvattnet förebygger halsinfektioner under vintern, och därför vill de helst ta med barnen på en strandsemester, trots stressen det innebär för främst mammorna.
Varje dag ska de fixa en rejäl frukost, en riktig lunch och en god tvårätters-middag på kvällen. Alla barnen ska duschas, allt ska diskas och hela den hyrda lägenheten städas.
Om joden i havsvattnet verkligen är bra för hälsan inte vet jag inte. Mina barn, som tillbringar sina somrar i regniga Sverige utan att andas in jod, har sällan halsproblem.
Däremot är veckan eller veckorna på stranden den enda perioden under året som de italienska barnen får bli smutsiga, leka med sand och springa halvnakna och fria. Därför är badsemestern helt klart bra för dem, oavsett jodens effekter.